Consilierea psihologică este forma de intervenţie care se adresează persoanelor echilibrate din punct de vedere psihic, dar care se pot afla într-un moment al vieţii lor mai puțin fericit, într-un impas sau într-o situaţie de criză, indiferent că este vorba de viaţa personală, profesională sau socială.

Principalul scop al şedinţelor de consiliere psihologică este acela de a conştientiza, dezvolta şi canaliza abilităţile proprii ale fiecărei persoane pentru a putea accesa şi pune în practică resursele interioare în vederea soluţionării situaţiilor dificile sau stresante din punct de vedere emoţional sau interpersonal, situaţii pe care le putem întâmpina în diferite momente ale vieţii noastre.

Spre deosebire de psihoterapie, consilierea psihologică presupune un număr mai redus de şedinţe, utilizând, însă, aceleaşi principii – are un caracter informativ şi se axează pe dezvoltarea unor abilităţi personale.

Un alt motiv pentru care numărul de sedinţe este mai redus în cazul consilierii psihologice se datoreză faptului că, pe parcursul şedinţelor, focalizarea este axată asupra aspectelor din prezentul persoanei respective şi mai puţin asupra situaţiilor din trecutul acesteia.

Aşadar, pe parcursul şedintelor de consiliere psihologică se urmăreşte autocunoaşterea, optimizarea şi dezvoltarea personală, adaptarea cât mai eficientă la mediul extern.

Momentele cele mai frecvente când o persoană solicită ajutorul unui psiholog şi al şedinţelor de consiliere psihologică sunt atunci când aceasta se află într-o situaţie limită sau într-o situaţie de criză, dar şi în cazul în care trebuie luată o decizie importantă, iar obiectivitatea psihologului este un element important.

Din punct de vedere al tipurilor de consiliere psihologică, putem preciza:

  • Consilierea psihologică pentru copii;
  • Consilierea psihologică pentru adolescenţi şi tineri;
  • Consilierea psihlogică pentru adulţi;
  • Consilierea psihologică pentru cupluri.

Cui se adresează consilierea psihologică?

Consilierea psihologică se adresează tuturor persoanelor care vor să se descopere şi să se autocunoască în profunzime, celor care vor să-şi îmbunătăţească viaţa, dar şi celor care se axează pe dezvoltarea lor personală.

Toate aceste tipuri de persoane au o imagine clară asupra rolului unui psiholog în viaţa de zi cu zi a oricărui om.

Când apelăm la şedinţele de consiliere psihologică?

De regulă, apelăm la şedinţele de consiliere psihologică atunci când se întâmplă să simţim că lucrurile din viaţa noastră nu sunt aşa cum ne dorim să fie şi nici nu par a se îndrepta în direcţia dorită.

De asemenea, se întâmplă și atunci când nu reuşim să ne găsim echilibrul sau nu ştim cum să gestionăm – ori să găsim cele mai bune soluţii cu ajutorul cărora să putem gestiona – relaţiile cu membrii familiei sau cu cei din jurul nostru (colegi de şcoală, de birou, prieteni, rude etc.).

Beneficiile pe care le pot aduce şedinţele de consiliere psihologică:

  • regăsirea echilibrului psiho-emoţional;
  • îmbunătăţirea nivelului de comunicare cu noi înşine şi cu cei din jurul nostru;
  • autocunoaşterea;
  • însuşirea şi dezvoltarea unor abilităţi şi strategii de soluţionare a conflictelor;
  • îmbunătăţirea calităţii vieţii personale, profesionale şi sociale.
Phone: +40761 145 444
Bucuresti