Psihoterapia de cuplu este un tip de psihoterapie care se adresează cuplurilor de toate vârstele care doresc să-şi conştientizeze şi să-şi rezolve aspectele de natură conflictuală în vederea îmbunătăţirii relaţiei, ceea ce va conduce, implicit, şi la o îmbunătăţire a vieţii personale.

Viaţa de cuplu este un tărâm diferit faţă de viaţa individuală. Este o zonă în care fiecare partener îşi aduce propria experienţă de viaţă, propriile temeri, frustrări, traume dar şi propriile aşteptări, mai mult sau mai puţin realiste, faţă de cealaltă persoană.

Un aspect important de reţinut este faptul că fiecare persoană are propria concepţie despre iubire (ştie să iubească într-un fel anume şi se poate simţi iubit doar prin anumite gesturi, situaţii).

Psihoterapia de cuplu presupune atât prezenţa cât şi implicarea ambilor parteneri în descoperirea felului de iubire propriu, dar şi pe cel al partenerului, conştientizarea aspectelor de natură conflictuală, stabilirea obiectivelor comune.

Când apelăm la psihoterapia de cuplu?

Unele cupluri apelează la psihoterapia de cuplu pentru a-şi confirma şi consolida legăturile deja existente şi pentru a obţine o înţelegere şi o comunicare reciprocă mai profundă.

În general, apelăm la acest tip de psihoterapie atunci când calitatea vieţii în doi a scăzut foarte mult şi când tensiunea, frustrările și nemulţumirile devin destul de greu de suportat şi gestionat pentru cel puţin unul dintre cei doi parteneri, astfel că se solicită ajutorul unui psiholog.

Un alt motiv pentru care se poate apela la terapia psihologică de cuplu este atunci când din cauza anumitor insatisfacţii şi nemulţumiri repetate, unul dintre cei doi parteneri (sau ambii) provoacă frecvent certuri mai mult sau mai puţin justificate, îşi aduc reproşuri sau învinuiri ori atunci când se ajunge la agresivitate fizică sau verbală.

Rolul psihologului va fi de a păstra şi a menţine o poziţie neutră şi obiectivă, el nefiind un judecător, un critic sau o persoană care să ofere sfaturi.

Iar aceste aspecte sunt esențiale pentru a constitui bunul demers terapeutic şi vor fi necesare pentru ca ambii parteneri să poată intra mai mult unul în universul celuilalt, pentru a se cunoaşte şi descoperi mai în profunzime.

Când ne este utilă psihoterapia de cuplu?

Putem apela la ajutorul psihoterapiei de cuplu chiar şi la primele semne care pot prevesti o destabilizare a vieţii de cuplu, înainte ca partenerii să înceapă să acumuleze resentimente unul faţă de celălalt sau când comunicarea dintre parteneri începe să se degradeze, motive care pot produce mai multe nemulţumiri decât bucurii, acest aspect destabilizând relaţia.

Ceea ce trebuie menţionat încă de la început este faptul că la şedinţele de psihoterapie de cuplu este necesar ca ambele persoane să fie prezente, chiar dacă fiecare dintre ele îşi doreşte altceva de la partener sau există aşteptări diferite în ceea ce priveşte psihoterapia de cuplu.

Situaţii concrete în care este necesară psihoterapia de cuplu:

  • dificultăţi în comunicare între parteneri;
  • infidelitate;
  • agresiune fizică sau verbală;
  • dificultăţi de natură sexuală;
  • conflicte legate de creşterea şi educarea copiilor;
  • probleme de natură financiară, care pot afecta stabilitatea cuplului.

În urma şedinţelor de psihoterapie de cuplu există şansa îmbunătăţirii comunicării dintre cei doi parteneri, posibilitatea dezvoltării personale a fiecăruia dintre aceștia, precum şi dezvoltarea armonioasă şi echilibrată a relaţiei, rezolvarea situaţiilor conflictuale existente sau care se pot ivi, descoperirea limbajului propriu de iubire şi pe cel al partenerului.

Phone: +40761 145 444
Bucuresti