Depresia – care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni, cum se manifestă și cum poate fi tratată?

Cu toții avem, ocazional, stări mai proaste, în care suntem triști sau indispuși, însă – în mod normal – acestea apar ca urmare a unei situații mai puțin fericite, care ne afectează într-un fel sau altul, și sunt trecătoare.

Există, însă, și cazuri în care respectivele stări se instalează pe o perioadă nedeterminată de timp, ajungând să avem în mod continuu o dispoziție rea sau ca sentimentele negative să vină și să plece frecvent, fără prea multe motive.

În numeroase astfel de cazuri este vorba despre depresie – o tulburare care nu trebuie în niciun caz ignorată și care devine tot mai „populară”, atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților.

Dar cum facem diferența între o perioadă mai puțin bună a vieții noastre și depresie?

Ei bine, uneori această tulburare este destul de evidentă. Cei care suferă de depresie sunt mai mereu cuprinși de tristețe, lipsiți de chef de viață, refuză să facă lucruri care alteori le provocau plăcere și încep să aibă o părere tot mai proastă despre propria lor persoană, considerându-se neînsemnați, inutili etc.

Se întâmplă, deseori, ca respectivii să nu admită că au o stare proastă și, evident, să refuze ajutorul celor din jur.

De asemenea, există și posibilitatea ca la unele persoane depresia să nu fie atât de evidentă, ceea ce înseamnă că este mai greu de depistat și de tratat.

Tratamentul depresiei constă în ședințe de psihoterapie cu un psiholog sau chiar în administrarea de medicamente care să ajute la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea stării persoanei în cauză.

Care sunt cauzele depresiei?

Nu există o cauză unică a acestui tip de tulburare, ci, mai degrabă, depresia apare ca un rezultat al unei combinații de factori psihologici, genetici și de mediu.

Astfel, cauzele depresiei pot fi foarte variate și cel mai ușor afectează persoanele cu o stimă de sine scăzută, cu o atitudine pesimistă sau foarte expuse stărilor de stres.

De asemenea, s-a constatat un grad mai mare de instalare a depresiei la persoanele care au fost diagnosticate cu boli precum cancerul, Parkinson, boli de inimă etc. Aceste persoane devin, în mod evident, apatice și necooperante în procesele de tratare și, respectiv, vindecare.

Situații în care depresia se poate instala:

  • Factori cronici de stres – este vorba despre situații apăsătoare pe termen lung, precum sărăcia, problemele în familie, apariția unor boli chinuitoare și de lungă durată etc.
  • Situația în care o persoană devine dependentă de altcineva – în majoritatea cazurilor este vorba despre vârstnici care au nevoie de îngrijire permanentă sau de cei care, din cauza anumitor probleme de sănătate, ajung imobilizate la pat și necesită, de asemenea, asistență permanentă.
  • Apariția depresiei poate fi cauzată inclusiv de anumite medicamente care pot provoca simptome depresive (steroizii, narcoticele etc.) sau de consumul de droguri ori alcool.
  • La copii și adolescenți, tulburarea poate apărea ca urmare a neintegrării acestora în societate.
  • La mămici, depresia poate apărea în urma nașterii.
  • Pierderea unei persoane dragi poate fi, de asemenea, un factor declanșator al depresiei.
  • Pierderea locului de muncă, de altfel, poate reprezenta o situație mult prea dificilă pentru unele persoane, provocându-le acestora o formă de depresie.

Simptome ale depresiei

Așa cum spuneam, semnele acestei boli se manifestă, în primul rând, prin stări continue de tristețe și lipsa chefului de viață. În funcție de gravitatea tulburării și de cât de mult timp a trecut fără ca depresia să fie tratată, aceasta poate conduce inclusiv la creșterea riscului de suicid.

Însă, persoanele afectate de această tulburare prezintă simptome diferite. Printre cele mai comune dintre acestea se numără:

  • lipsa de speranță;
  • pierderea încrederii în sine;
  • anxietatea;
  • agitație permanentă și iritabilitate, combinate cu frici și sentimente de vinovăție;
  • dificultăți de concentrare;
  • sentimente puternice de singurătate;
  • scăderea energiei și creșterea stării de oboseală;
  • insomnia;
  • pierderea interesului pentru hobby-urile care altădată îi plăceau;
  • gânduri sau încercări de suicid.

Tratamentul depresiei

Indiferent de gradul de severitate al depresiei, această afecțiune poate fi tratată, iar cele mai folosite măsuri terapeutice constau în psihoterapie și administrarea de medicamente antidepresive.

Primul pas care trebuie făcut de către o persoană care suferă de depresie constă în apelarea la un specialist.

După diagnosticare, în funcție de severitatea formei de depresie pe care pacientul o are, se stabilește dacă este nevoie doar de psihoterapie sau și de tratament medicamentos.

Psihoterapia depresiei începe cu evaluarea persoanei în cauză și întocmirea unui istoric al simptomelor pe care aceasta le are, după care continuă cu ședințele de terapie la psiholog.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l rețineți cu privire la această afecțiune constă în faptul că șansele de reușită sunt cu atât mai mari cu cât tratamentul este început mai devreme, proporțional scăzând și riscul unei recurențe.

 

Sursa foto: kayefrankcom.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +40761 145 444
Bucuresti