Tulburarea bipolară – cauze, simptome, tratament

 

Tulburarea psihologică bipolară constă în modificarea anormală și de lungă durată a dispoziției afective a unei persoane, determinând succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale. Simptomele acestei boli sunt mult mai severe în comparație cu variațiile zilnice ale stării afective ale unei persoane normale de-a lungul vieții.

Denumită în trecut și psihoza maniaco-depresivă(PMD) sau psihoza periodică, această tulburare este la fel de răspândită la femei cât și la bărbați și poate apărea la orice vârstă.

Cum poate fi diagnosticată tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară determină schimbări extreme de dispoziție care se manifestă prin repetarea acceselor de depresie și de exaltare patologică – maniacale. În general, cei care sunt afectați se vor simți foarte fericiți pentru un timp, ca mai apoi să se cufunde într-o depresie profundă. Nu există o durată bine determinată a acestor stări, ci depinde de la pacient la pacient.

În primul rând, pentru a pune un diagnostic corect trebuie să excludem cauzele care ar putea determina schimbările de dispoziție – de pildă infecții ale creierului sau alte afecțiuni neurologice, problemele cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate, abuzul de substanțe, efecte secundare ale unor medicamente sau diferite tulburări psihice.

În al doilea rând, nu există teste de laborator pentru a identifica acestă tulburare psihologică, ci specialistul va face anumite recomandări bazându-se pe starea de spirit a pacientului și în raport cu istoria medicală a sa și cu simptomele care îl caracterizează.

Când apare tulburarea bipolară și cum se manifestă

În general, această tulburare debutează între 25 și 45 de ani, iar în anumite situații mai rare poate începe înaintea vârstei de 20 de ani sau după 50 de ani.

Dacă nu beneficiază de tratament, o persoană afectată poate experimente episoade intense de depresie alternate cu simptome maniacale. Faza simptomelor depresive cuprinde tristețe, anxietate, pierderea energiei și a concentrării. Un alt aspect deosebit de important constă în pierderea interesului față de activitățile care îi făceau plăcere înainte. De asemenea, pacienții se pot îngrășa sau pot slăbi, pot dormi prea mult sau prea puțin și pot avea mereu gânduri suicidale.

În ceea ce privește faza maniacală, pacienții au tendința de a se simti euforici, ceea ce duce la o stimă de sine exagerat de mare și la o stare de agitație ieșită din comun. Comportamentele nesăbuite, inclusiv cheltuielile risipitoare, indiscrețiile sexuale și abuzul de substanțe sunt comune în această fază.

Tulburarea bipolara de tip I și tulburarea bipolară de tip II

Persoanele care sunt diagnosticate cu tulburare bipolară de tip I au episoade maniacale sau episoade mixte – având unul sau mai multe episoade depresive.

Cei care au o tulburare bipolară de tipul II experimentează episoade depresive majore. Aceștia au hipomania, o condiție care este mai puțin intensă decât mania și care durează mai puțin de o saptămână.

Care sunt cauzele tulburării bipolare

Cercetătorii nu au reușit să determine cu exactitate care sunt cauzele tulburării bipolare. Principala teorie sugerează că substanțele chimice din creier fluctuează anormal, iar atunci când nivelurile anumitor substanțe devin prea mari, pacientul dezvoltă mania, iar dacă sunt foarte scăzute, acesta se confruntă cu depresia.

De regulă, se presupune că o anumită predispoziție genetică ar fi implicată în dezvoltarea acestei tulburări. Organismul produce anumite substanțe – norepinefrina, serotonina – cu alte cuvinte neurotransmițători – substanțe prin intermediul cărora celulele nervoase pot comunica.

În general, cei care au episoade mixte experimentează mania și depresia în același timp ceea ce duce la apariția unui comportament imprevizibil. În general, este mai comun în rândul pacienților care au dezvoltat tulburarea bipolară la o vârstă fragedă – în special în perioada adolescenței. Ultimele cercetări au scos în evidență că 70% dintre pacienții cu această afecțiune experimentează episoade mixte.

Iată câteva semne care pot indica necesitatea consultării unui specialist:

  • Stări depresive profunde ;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Creșterea nivelului de irascibilitate;
  • O bună dispoziție în neconcordanţă cu contextul;
  • Flux verbal rapid și crescut;
  • Sare de la o idee la alta făra a finaliza niciuna;
  • Doarme puțin, deşi persoana este plină de energie;
  • Dificultate în ceea ce privește îndeplinirea unor sarcini uşoare;
  • Angajarea în proiecte pentru care nu deţine nicio expertiză;
  • Participarea la anumite activități cu risc crescut.

Ce tratament este indicat

Specialiștii recomandă pe de o parte administrarea unor medicamente speciale – doar pe baza unei prescripții bineînțeles și doar în urma unei consultații. Pe de altă parte, pentru vindecarea emoțională este nevoie și de psihoterapie care să înlesnească procesul de recuperare – se poate apela la suportul unui grup specializat sau la psihoterapie individuală, mai ales în etapa depresivă a bolii. Cercetătorii încă nu au găsit un tratament care să vindece în totalitate această tulburare, dar pacientul se poate recupera în așa fel încât să poată trăi așa cum își dorește.

Sursă  foto:  http://www.vision.org/visionmedia/social-issues/bipolar-disorder/13072.aspx

 

 

 

1 Comment

  • Ioana G. Posted April 7, 2021 6:57 pm

    Buna seara. Cum se poate identifica o stare de depresie?
    Multumesc!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +40761 145 444
Bucuresti