Este dependența de jocuri pe calculator o boală?

Este dependența de jocuri pe calculator o boală?

Era modernă în care trăim a creat un mediu extrem de favorabil care a facilitat progresul tehnologic. Fără îndoială că, în zilele noastre, oamenii își petrec cea mai mare parte din timpul lor în spațiul neîngrădit al digitalului, iar cele mai mari consecințe ale tehnologiei se răsfrâng asupra adolescenților și a copiilor. De altfel, unul dintre rezultatele evoluției pe care a cunoscut-o tehnologia de-a lungul timpului este computerul – un instrument care are numeroși utilizatori în întreaga lume chiar din rândul celor mici.

Ce este dependența de calculator și cum se manifestă

Anumite persoane sunt nevoite să petreacă mai multe ore în fața computerului din cauza profesiei, alții îl folosesc ca pe un mijloc de recreere, fără să ia în calcul consecințele pe termen lung care pot apărea în urma utilizării sale excesive.

Acestea le pot afecta viața pe mai multe planuri – din punct de vedere social, profesional sau chiar din punct de vedere al sănătății. De la an la an, numărul persoanelor dependente de calculator crește în mod semnificativ, determinând apariția unui comportament specific.

De exemplu, se izolează de familie, de legăturile sociale pe care le aveau înainte, nu sunt preocupate de starea sănătății lor, neglijându-și toate îndatoririle – inclusiv la școală sau la locul de muncă – în favoarea jocurilor pe calculator.

De asemenea, persoanele care devin dependente de calculator renunță cu desăvârșire la activitățile care le făceau altădată o deosebită plăcere.

dependenta de calculator copii

Simptome ale dependenței de calculator la copii

Pentru că, așa cum spuneam, în prezent se întâmplă ca dependența de calculator să fie dezvoltată de la o vârstă tot mai fragedă, pentru depistarea din timp a unei astfel de probleme este necesar să fim atenți la comportamentul copilului.

Astfel, trebuie să urmăriți cu atenție comportamentul copilului dumneavoastră și, dacă observați unul sau mai multe dintre semnele care determină instaurarea unei astfel de patologii, cel mai indicat ar fi să consultați un specialist.

Iată care sunt câteva dintre semnalele care pot indica apariția dependenței de calculator la copil:

 • Oboseală cronică
 • Insomnii
 • Tulburări de comportament (stări de furie, agresivitate crescută)
 • Anxietate
 • Depresie
 • Probleme de sănătate (dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere, probleme ale coloanei vertebrale, ale mușchilor, ale articulațiilor și ale oaselor, boli cronice)
 • Obezitate
 • Incapacitate de a se adapta la mediul social
 • Tulburări alimentare
 • Izolare
 • Stima de sine scăzută
 • Un randament scăzut la școală
 • Deteriorarea relațiilor sociale – cu familia (părinți, frați, surori), cu prietenii sau cu colegii și profesorii etc.
 • Coșmaruri
 • Crize de epilepsie (epilepsia fotosenzitivă apare ca urmare a imaginilor luminoase foarte rapide care trec prin fața ochilor).

Ce măsuri necesită dependența de calculator la copii?

Specialiștii în domeniu susțin că cea mai mare vulnerabilitate în fața dependenței de calculator o manifestă copii și adolescenții.

Așadar, spuneam că această patologie poate să apără încă de la vârste fragede și poate fi recunoscută destul de ușor – micuțul nu iese la joacă cu prietenii pentru a petrece tot mai mult timp în fața calculatorului, copilului îi lipsește capacitatea de concentrare când vine vorba de lecții, are tulburări ale somnului (adoarme cu mare greutate, are un somn agitat etc.).

Cei care dezvoltă o afinitate excesivă față de jocurile pe calculator trăiesc tot timpul într-o stare de neliniște și de nesiguranță. De asemenea, nu au răbdare, au stări frecvente de irascibilitate și se află într-o permanentă stare de agitație.

Dacă ați observat îndeaproape comportamentul copilului dumneavoastră și ați constatat că acesta manifestă astfel de comportamente, recomandat ar fi să apelați la câteva ședințe de terapie destinate găsirii unor soluții eficiente pentru a rezolva această problemă.

sursă foto 1: justforfamiliesmilitarymag.co.uk

sursă foto 2: corvision.org

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +40761 145 444
Bucuresti